nov
okt
sep
aug
jul
jun
mei

De geschiedenis schrijft aan de toekomst

Dani Apeldoorn

Dani Apeldoorn

Hee allemaal, 

Bedankt voor de afgelopen repetitie in de kerk. Ik denk zeker dat het goed is om ook met het publiek in gesprek te gaan. Elkaar even echt in de ogen aan te kijken. Alsof ik in gesprek ben met mezelf, terwijl ik tegen het publiek praat. En ik ben het zeker eens met Heidi, dat we iets blijvends moeten delen met hen. Iets wat zij door kunnen geven, en het zou vet zijn als dat uiteindelijk terug bij ons kwam als een soort brieven van onzekerheid, terug naar waar het begon. De geschiedenis die schrijft aan de toekomst.

Tot woensdag, 

groetjes Dani

4 nov 2020

lees meer

Een eenzame voorstelling in de lege kerk.

Irene Kriek

Irene Kriek

Ha allemaal, 

Het was fijn om gister even echt iets uit te proberen in de kerk met al het materiaal. We hebben gerepeteerd in een bijna donkere kerk waarin het licht op de lege stoelen, waar het publiek zal komen aan bleef. We doen alles live en zichtbaar. Voor ik het nieuwe plan met jullie deel, ben ik nog ergens benieuwd naar. Wat zouden jullie ervan vinden als ik een lied zing (als ik dat durf, met trillende onzekere stem ;) ?

Liefs Irene

3 nov 2020

lees meer

DAG VAN DE TOEKOMST
ONZEKERHEIDĀ 


24 november 2020

Een zeker plan

"We stellen vragen. Voor meer onduidelijkheid."

Lisanne, 21 september 2020

lees meer

Omarm me

Lev Avitan

Lev Avitan

"Hoe onzeker mag de toekomst zijn zonder dat we in paniek schieten?
Kunnen we het onzekere omarmen en gelukkige mensen worden?" 
Lev, 1 september 2020
lees meer

Wat is toekomst?

Irene Kriek

Irene Kriek

"Als het nu is zoals het is, waar willen we dan zijn in de toekomst?
Wat betekent toekomst als we niet weten waar we naartoe willen gaan?" 
Irene, 25 augustus 2020

 

lees meer

Change

Ruben Chi

Ruben Chi

"Onzekerheid is het begin van verandering. En verandering is het enige dat constant is"
Ruben, 17 augustus 2020
lees meer

Dag voor Onzekerheid

Heidi Linck

Heidi Linck

Tot 2020 was het ‘not done’: met anderen je onzekerheden delen. Corona bracht hier verandering in: vrijwel elke reclame begint nu met “in deze onzekere tijd”. Maar was de tijd er voor zo zeker dan?

Heidi, 17 augustus 2020

lees meer

Je hoeft niet alles te begrijpen

Ruben Chi

Ruben Chi

In wat een tijd leven we nu toch....

woorden schieten soms tekort

Ik ben nu eenmaal een danser 

 

Ruben 14 augustus 2020

lees meer

Een wereldwijde revolutie in het doen en denken

Lev Avitan

Lev Avitan

Het idee van revolutie heb ik allang laten varen. Bewerkstelligen van gewapend geweld tegen een gevestigde orde is geen streven waar ik op het moment achtersta, hoe begrijpelijk ik de onderliggende beweegredenen ook vind.

 

Lev, 10 augustus 2020

lees meer

Een nieuw begin

“Where do we begin?” schreef Irene in haar gedicht. Na onze ontmoeting dacht ik, we zijn begonnen.

Yosser, 5 augustus 2020

lees meer

Where do we begin

Irene Kriek

Irene Kriek

Waar kunnen we beginnen waar begin ik
waar hou ik op
waar begin jij
Irene, 31 juli 2020
lees meer
"Haalbare toekomstbeelden helpen om ons over ons verlammende pessimisme heen te zetten"

In tweeduizenddertig leven wij een geweldloos bestaan

Lev Avitan

Lev Avitan

Tien jaar geleden verschenen er foto’s op het internet van licht- en donkerbruine kinderlijfjes uit Jemen. Binnen vijf jaar zagen wij hoe zij hun ribbetjes voor de camera’s ontblootten en zo hun ondervoeding aan de wereld hebben getoond. Het uitgeputte collageen maakte de huiden dun en zo was iedere vouw in de plooien van het menselijk lichaam voor het naakte oog te zien.

Lev, 28 juli 2020

lees meer

Solitude

Ruben Chi

Ruben Chi

Without great solitude, no serious work is possible

Pablo Picasso

 

Ruben, 24 juli 2020

lees meer

Wereldwijde dag van Onzekerheid

Heidi Linck

Heidi Linck

Beste allemaal,

Om de wereld beter te maken, zou ik een wereldwijde dag voor Onzekerheid willen introduceren. 

Dit is een dag die mensen ruimte geeft om hun onzekerheid te uiten. Of ze het op die dag willen vieren of betreuren is hun eigen keuze. Het mag allebei. Daarom noem ik het geen feestdag en ook geen herdenkingsdag. Het is gewoon een dag die ons toestaat om kwetsbaar te zijn en onze kwetsbaarheid te durven laten zien. Iets wat we in 2020 juist vrijwel nooit durven en in 2030 hopelijk wel. 

Heidi, 22 juli 2020

lees meer

Morgen is het...

Irene Kriek

Irene Kriek

Lieve Allen,

Hoop dat het goed met jullie gaat. Wat fijn dat we een nieuwe afspraak maken, gewoon met z’n allen en live. Ik vond onze eerste bijeenkomst goed en werd er ook door geïnspireerd, als maker door alles wat er al is en wat we in huis hebben. Ik zou ook heel graag op zoek gaan naar wat we met elkaar kunnen maken, dat vind ik veel interessanter dan dat iedereen, en ik ook, iets apart maak en dat presenteer. Ik zou echt op zoek willen gaan naar een kruisbestuiving...

Irene, 19 juli 2020

lees meer

Liefde als het antwoord

Lev Avitan

Lev Avitan

Verliefd willen zijn

in een onzekere wereld

is radicale liefde

Lev, 18 juli 2020

lees meer

In mijn 2030 ...

Dani Apeldoorn

Dani Apeldoorn

Ik heb mij de hele maand ingezet voor alle jongeren die zijn opgegroeid zonder vader. Én in deze maand verloor ik mijn vader. Dit wil ik er over zeggen.

Dani, 14 juli 2020

lees minder

 

 

Aan Dani, van Lev

Liefde leren ontvangen is het proces waar ik nu middenin zit. Gisternacht heb ik de video's van Dani gezien en het ontroerde me hoe open je bent, het siert je bro. Sinds de diagnose van mijn moeder ben ik voor enkele maanden weer bij haar gaan wonen. Dit heeft veel oude wonden en trauma's opgedoekt waarvan ik tot nu toe gedacht had dat het me nooit gedeerd had. Ik kom uit een onveilig en gebroken nest. Sinds jong af aan ben ik erg gehecht aan mijn onafhankelijkheid geraakt en aan de zorgende rol die ik voor mijn moeder opnam, ook al was de relatie toxisch. Pas sinds dit oude leed weer de aandacht vraagt, letterlijk aangezien het fysieke sensaties door mijn lijf schiet in de vorm van angst- en paniekaanvallen, merk ik hoe veel ongelukkige gedragsmechanismen ik eigen heb gemaakt. Door het leed jarenlang opgekropt en mezelf emotioneel afgestompt te hebben heb ik problemen met oprechte liefde toe te laten en net zo oprecht lief te hebben.

Op dit moment ben ik naast een emdr-therapeute, ook gezegend met een liefdevolle vriendin waarmee ik veel introspectieve therapeutische gesprekken heb. Afgelopen donderdag was het weer onmogelijk voor ons om emotioneel te klikken omdat ik weer in een afgestompte reflex was beland, werkelijk niets van haar aanwezigheid bewoog me of resoneerde met me. In vorige relaties heb ik dit ook veel gevoeld, maar altijd weggeduwd, een masker opgehouden en na een half jaar de relatie verbroken omdat ik toch niet écht iets voor haar voelde. Tot nu toe was het me nooit opgevallen dat dit een patroon was en een eigen mechanisme. Na drie uur babbelen zonder te connecten moest ze huilen, we hadden beide al een paar keer aangegeven dat we wat afstand voelde tussen elkaar. Haar zo open zien gaf me weer die introspectieve houding en alweer een primeur, ik voelde dat ik actief afstand aan het creëren was. Dat ik haar pogingen van liefhebben weg heb geduwd door terug te deinzen, weg te kijken, haar echt wegduwen van mijn innerlijke energie. Toen moest ik ook huilen en zei ik haar dat als ik dit gevoel analyseer, dat het erop neer komt dat ik haar niet vertrouw. Dat ze weg zal gaan als ik mijn pijn laat zien, dat ik dan weer alleen zal zijn en het toch weer alleen moest gaan doen. Dit waren nooit bewuste gedachten, alleen het gevoel is een constante in mijn leven, maar nu voor het eerst dat ik de gepaste woorden erbij kon vinden. Moest huilen omdat ik haar pijn deed. Maar het huilen haalde de druk van mijn borst af, opende mijn luchtwegen, liet de maagkrampen die ik sinds de afgelopen maanden frequent heb ook wegebben. Ze reageerde steunend, dat ze zich een beetje had ingelezen over trauma en dingen die overeenkomen met mijn levensloop. En dat het niet raar was dat ik angst had voor binden, moeilijkheden met hechten, problemen met vertrouwen.

Dus de wereld beter maken vraagt van mij om ook mezelf beter te maken. Ik wil hard werken voor een liefdevolle wereld, maar wil dan ook wel in staat zijn om die liefde zelf ook te voelen. Het verbaast me niets dat ik me op deze manier met de wereld om mij heen bezighoud, ik wil de wereld bieden wat ik zelf gemist heb: een veilige en warme plek waar je genoeg bent op jouw eigen manier.

Dank jullie wel voor het bieden van een dergelijke veiligheid in ons kleine clubje. Dit voel ik door de steunende woorden van Thomas en Yosser, door de eerlijkheid van Dani, door de oprechte interesse van Irene, het aangeven van Ruben dat je het bijzonder vind om met ons te werken en Heidi voor de poëzie die je leest in de ruimte.

Liefs,

Lev

 

Ha Dani,


Dank voor je openhartige filmpje, ik wilde je een brief schrijven maar dacht er toen aan je deelmoment en clips samen met mijn zoon te gaan kijken en hem aan jou een brief te laten schrijven, 

als zoon

van een vader

Alle goeds en een mooie zomer!

Irene, 16 juli 2020

 

Beste Dani

Als eerste wil ik je graag condoleren dat je vader is overleden.
Ik heb jouw filmpjes zitten kijken samen met mijn moeder, zij vond het leuk om het samen
met mij te kijken omdat ik ook wel naar rappers luister. Ik kende je al een beetje van
101Barz maar nu ik deze filmpjes ook heb gezien weet ik wel duidelijker wie je bent.
Ik ben wel opgegroeid met vader, daar ben ik heel blij om. Ik kan me best goed
voorstellen hoe moeilijk het zou moeten zijn om zonder deze belangrijke persoon je leven
te leven.
Ik vind het daarom ook heel erg mooi dat jij hier zo open over bent, ik vind het ook fijn
om naar iemand te luisteren die niks te verzwijgen heeft.
Ondanks het verschil tussen ons, dat ik wel en jij zonder vader bent opgegroeid, is er
altijd onenigheid tussen jij en je vader (dat heb ik ook), natuurlijk het het hier om
verschillende grootte op schaal en mijn onenigheden zijn niet niet zo groot als die van jou
en je vader.
Het vergeven hiervan is soms moeilijk, maar soms ook best makkelijk. Het is alleen een
punt of je het van levensbelang vindt. Bij jou lag het ook aan dat je vader verslaafd was
en hij gaf daarmee een slecht voorbeeld, een goed voorbeeld geven is een heel
belangrijk punt in mijn mening over een vader.
Ik vind het ook heel mooi dat je zegt “ik neem het je niet kwalijk, hoe kan ik boos blijven,
je bent niet meer op de aarde” ik vond dat heel erg inspirerend vooral voor jongens of
meisjes zonder vader. In ieder geval ik vond het enorm gaaf om jou hier zo open over
horen te praten.
“ heel veel love”


Groet Otis (14, bijna 15, zoon van Irene)

 

Hoi Irene,

Bedankt voor je lieve woorden en de woorden van Otis.

Doet me goed!

Groeten,

Dani, 17 juli 2020

 

Van Thomas aan Dani

Die avond zit ik met mijn drie dochters aan tafel. We gaan bijna op vakantie. ‘Hoe is het op school gegaan,’ vraag ik aan de oudste. ‘Zeg ik niet… jij vertelt toch ook nooit wat je gedaan hebt…’ Baf!

Maar ze heeft gelijk. En ik besluit alles te vertellen over #morgenishet2030. Over Irene en hoe ik vandaag naar Zutphen ben gereisd. Waar we elkaar spraken in een café naast het station. Over Dani. Zijn vader. Over Otis. En hoe ik met tranen in mijn ogen in de trein sprong. Die avond krijg ik een appje van Lev:

 

17-7 20:31 Lev Avitan: Veel plezier met de geliefden op Texel!

17-7 20:36 Thomas: :) dank gaat lukken.

Vandaag onder het eten heb ik aan mijn dochters van 4, 6 en 8 alles over jullie verteld. Over Dani over jou. Ze vonden het razend interessant. Veel vragen. We hebben samen gedichten gemaakt en gerapt. De kracht van openheid.

17-7 20:39 Lev Avitan: Wauw! Wat mooi om te horen! Leek het jullie wat om de teksten met ons te delen?

17-7 20:40 Thomas: Ik zal het voorstellen aan de ladies. ;) 

 

Thomas, 17 juli 2020

 

 

Een intieme ontmoeting op afstand

“Zonder ontmoeting kan een mens niet leven.”

Yosser, 27 juni 2020

lees meer

Violence of Modernity

Lev Avitan

Lev Avitan

Amidst the images and video’s of police brutality coming from the United States, I also read the news of Israeli police shooting an unarmed man with special needs. Let’s not pretend there is no connection whatsoever between Israeli forces murdering Palestinian civilians and youth, and US law enforcement using excessive violence resulting in blatant murder.

Lev, 08 juni 2020

lees meer
"Onze wereld wordt twee keer gemaakt, eerst in gedachten, dan in de werkelijkheid"

First Contact

Heidi Linck

Heidi Linck

We wilden een proces in gang zetten waarmee we vorm gaven aan een nieuwe toekomst. Wat het resultaat zou kunnen zijn? Of het wel de juiste waardes waren? We reisden heen en weer door de tijd. ‘Was het toekomst of was het verleden?’ We wisten het niet. We streefden naar gelijkwaardigheid op allerlei vlakken.

 

Heidi, 18 mei 2020

lees meer

De Isolatie

“Als de crisis laat zien dat het systeem al heel lang niet meer werkt, dan is dit het moment om er wat aan te gaan doen.”

Het huis brandt. Geen paniek.

 

Yosser, 7 mei 2020.

lees meer