nov
okt
sep
aug
jul
jun
mei

De geschiedenis schrijft aan de toekomst

Dani Apeldoorn

Dani Apeldoorn

Hee allemaal, 

Bedankt voor de afgelopen repetitie in de kerk. Ik denk zeker dat het goed is om ook met het publiek in gesprek te gaan. Elkaar even echt in de ogen aan te kijken. Alsof ik in gesprek ben met mezelf, terwijl ik tegen het publiek praat. En ik ben het zeker eens met Heidi, dat we iets blijvends moeten delen met hen. Iets wat zij door kunnen geven, en het zou vet zijn als dat uiteindelijk terug bij ons kwam als een soort brieven van onzekerheid, terug naar waar het begon. De geschiedenis die schrijft aan de toekomst.

Tot woensdag, 

groetjes Dani

4 nov 2020

lees meer

Een eenzame voorstelling in de lege kerk.

Irene Kriek

Irene Kriek

Ha allemaal, 

Het was fijn om gister even echt iets uit te proberen in de kerk met al het materiaal. We hebben gerepeteerd in een bijna donkere kerk waarin het licht op de lege stoelen, waar het publiek zal komen aan bleef. We doen alles live en zichtbaar. Voor ik het nieuwe plan met jullie deel, ben ik nog ergens benieuwd naar. Wat zouden jullie ervan vinden als ik een lied zing (als ik dat durf, met trillende onzekere stem ;) ?

Liefs Irene

3 nov 2020

lees meer

DAG VAN DE TOEKOMST
ONZEKERHEID 


24 november 2020

Een zeker plan

"We stellen vragen. Voor meer onduidelijkheid."

Lisanne, 21 september 2020

lees meer

Omarm me

Lev Avitan

Lev Avitan

"Hoe onzeker mag de toekomst zijn zonder dat we in paniek schieten?
Kunnen we het onzekere omarmen en gelukkige mensen worden?" 
Lev, 1 september 2020
lees meer

Wat is toekomst?

Irene Kriek

Irene Kriek

"Als het nu is zoals het is, waar willen we dan zijn in de toekomst?
Wat betekent toekomst als we niet weten waar we naartoe willen gaan?" 
Irene, 25 augustus 2020

 

lees meer

Change

Ruben Chi

Ruben Chi

"Onzekerheid is het begin van verandering. En verandering is het enige dat constant is"
Ruben, 17 augustus 2020
lees meer

Dag voor Onzekerheid

Heidi Linck

Heidi Linck

Tot 2020 was het ‘not done’: met anderen je onzekerheden delen. Corona bracht hier verandering in: vrijwel elke reclame begint nu met “in deze onzekere tijd”. Maar was de tijd er voor zo zeker dan?

Heidi, 17 augustus 2020

lees meer

Je hoeft niet alles te begrijpen

Ruben Chi

Ruben Chi

In wat een tijd leven we nu toch....

woorden schieten soms tekort

Ik ben nu eenmaal een danser 

 

Ruben 14 augustus 2020

lees meer

Een wereldwijde revolutie in het doen en denken

Lev Avitan

Lev Avitan

Het idee van revolutie heb ik allang laten varen. Bewerkstelligen van gewapend geweld tegen een gevestigde orde is geen streven waar ik op het moment achtersta, hoe begrijpelijk ik de onderliggende beweegredenen ook vind.

 

Lev, 10 augustus 2020

lees meer

Een nieuw begin

“Where do we begin?” schreef Irene in haar gedicht. Na onze ontmoeting dacht ik, we zijn begonnen.

Yosser, 5 augustus 2020

lees meer

Where do we begin

Irene Kriek

Irene Kriek

Waar kunnen we beginnen waar begin ik
waar hou ik op
waar begin jij
Irene, 31 juli 2020
lees meer
"Haalbare toekomstbeelden helpen om ons over ons verlammende pessimisme heen te zetten"

In tweeduizenddertig leven wij een geweldloos bestaan

Lev Avitan

Lev Avitan

Tien jaar geleden verschenen er foto’s op het internet van licht- en donkerbruine kinderlijfjes uit Jemen. Binnen vijf jaar zagen wij hoe zij hun ribbetjes voor de camera’s ontblootten en zo hun ondervoeding aan de wereld hebben getoond. Het uitgeputte collageen maakte de huiden dun en zo was iedere vouw in de plooien van het menselijk lichaam voor het naakte oog te zien.

Lev, 28 juli 2020

lees meer

Solitude

Ruben Chi

Ruben Chi

Without great solitude, no serious work is possible

Pablo Picasso

 

Ruben, 24 juli 2020

lees meer

Wereldwijde dag van Onzekerheid

Heidi Linck

Heidi Linck

Beste allemaal,

Om de wereld beter te maken, zou ik een wereldwijde dag voor Onzekerheid willen introduceren. 

Dit is een dag die mensen ruimte geeft om hun onzekerheid te uiten. Of ze het op die dag willen vieren of betreuren is hun eigen keuze. Het mag allebei. Daarom noem ik het geen feestdag en ook geen herdenkingsdag. Het is gewoon een dag die ons toestaat om kwetsbaar te zijn en onze kwetsbaarheid te durven laten zien. Iets wat we in 2020 juist vrijwel nooit durven en in 2030 hopelijk wel. 

Heidi, 22 juli 2020

lees meer

Morgen is het...

Irene Kriek

Irene Kriek

Lieve Allen,

Hoop dat het goed met jullie gaat. Wat fijn dat we een nieuwe afspraak maken, gewoon met z’n allen en live. Ik vond onze eerste bijeenkomst goed en werd er ook door geïnspireerd, als maker door alles wat er al is en wat we in huis hebben. Ik zou ook heel graag op zoek gaan naar wat we met elkaar kunnen maken, dat vind ik veel interessanter dan dat iedereen, en ik ook, iets apart maak en dat presenteer. Ik zou echt op zoek willen gaan naar een kruisbestuiving...

Irene, 19 juli 2020

lees meer

Liefde als het antwoord

Lev Avitan

Lev Avitan

Verliefd willen zijn

in een onzekere wereld

is radicale liefde

Lev, 18 juli 2020

lees minder

De hieronder geschreven tekst is een eigenzinnige reflectie op en sterk verkortte samenvatting van het boek Theorie van de Kraal: Kapitaal, Ras, Fascisme van Willem Schinkel en Rogier van Reekum (2019, Boom).

Grensdenken was het mechanisme waarmee we de perifere Ander aan de randen van de kerngebieden een halt toe hebben geroepen; hen daar staande hebben gehouden; vastgezet en vastgelegd in migratieregisters hebben, opdat de kloof tussen Wij en Zij intact kon blijft. Aan deze grenzen werden ademende mensen gereduceerd tot codeertaal. Tot een amalgaam van cijfers en letters die voorbepaalde welke kwaliteit van leven binnen bereik lag en met hoeveel gemak deze behaald kon worden. Sommigen kregen een verblijfsvergunning, anderen een paspoort waarmee ze de door karabijnen bewaakte poort voortaan mochten passeren. Eenmaal binnen, gaat het grensbewaken echter slaafs door.

In deze jaren moest je overal geadministreerd en op de balans gezet kunnen worden voordat je formeel bestaansrecht had. Je moest in staat zijn een rekeningnummer te openen waar geld voor levensonderhoud op verdiend kon worden. Daarnaast werd je geacht volwaardig samen te vallen met jouw functie als burger en het nummer dat daaraan gekoppeld was. Deze burgerlijke functie was na veertig jaar midden-rechte politiek discours uitgehold tot een cijfer in de boekhouding die moest concurreren met andere cijfers. Bezit betekende groene cijfers want vooruitgang werd gemeten in meerwaarde en weinig meer dan dat.

De binnenruimte van de natiestaat bleek op diverse wijze net zo Westfaals verkaveld als de dikke zwarte lijnen in een atlas. Van grond tot denken, alles was omheind en bepaald en moest zich conform de richtlijnen vormgeven. Autonomie en liberale vrijheden stonden hoog in het vaandel, mits zij binnen de perken van de orde gehouden werden. Ook deze interne grenzen werden afgedwongen door diegenen met monopolie op geweld. Mensen werden geacht samen te vallen met hun randen (lees: hun huid en ander gepolitiseerde exterieure kenmerken). Er was een onbesproken schengenverdrag tussen instituties en witte lichamen: er waren wel grenzen voor hen, maar geen wachters die controleerden.

Viel je buiten de poorten van Fort Europa of diens geesteskinderen, dan werd je verdacht gemaakt op basis van je gestalte. Onwelkom geheten in het bloed en op de bodem van het kerngebied omdat het demarcatiecriterium al vastgesteld was voordat er werd aangeklopt door nieuwkomers. Deze blanke wanden prezen zichzelf rijk met geschiedenis, geavanceerde ontwikkeling van cultuur en wetenschap. Traditiegetrouw was de moderne geschiedenis een tijdsverloop van duiden en inkaderen. Mensen werden in ketens beperkt, wetenschappelijk tot het zwarte ras bepaald, gedwongen tot het verbouwen van omlijnde percelen en toen honderden jaren later zorgde het gekaderd denken voor evenveel geweld.

Bij het toe-eigenen van de wereld zette de kern het hokjesdenken af als thuis gebrouwen product voor de periferie. Alweer, er waren wel grenzen, maar geen wachters die controleerden. Zij noemden dit product de Verlichting. Er was niets wat niet begrepen, gegrepen, verminkt tot louter tekens om mee te rekenen, kon worden. Menselijke en niet-menselijke dieren zowel als planten en eigenlijk wel ieder door de mens waar te nemen gegeven kon en mocht, naar eigen zeggen, ingevoerd worden. Alles om ons heen wat zich niet liet beteugelen in een model, werd afgevoerd als externaliteit en dus kon het redeneren ongestoord doorgaan. Complexiteit werd niets anders dan gewoonweg een heel moeilijke som. Geef het tijd en er zou niets meer behoren tot het onbekende domein.

Dit was het tweede deel in mijn onderzoek naar geweld en erin centraal staat het leed dat gepaard is gegaan met het grenzen- en hokjesdenken. Als kind van migratie met vervreemdende verschijning spreek ik hier uit ervaring en als denker gecultiveerd in het hoger onderwijs vertolk ik verbanden die mijn individuele kijk ontstijgen. Wij behoren tot de wereld en het denken in termen dat dit andersom ook geldt is een verhouding die alleen met harde hand afgedwongen kan worden. Dit besef en de groeiende weerstand tegen deze gewelddadige werkwijze opende de mogelijkheid om het onbepaalde onvolledige ter harte te nemen. De volgende keer zal ik meer uitweiden over hoe wij dit deden in de oploop naar 2030 toe, maar voor nu sluit ik af met een kort concluderend gedicht:

 

Verliefd willen zijn

in een onzekere wereld

is radicale liefde

In mijn 2030 ...

Dani Apeldoorn

Dani Apeldoorn

Ik heb mij de hele maand ingezet voor alle jongeren die zijn opgegroeid zonder vader. Én in deze maand verloor ik mijn vader. Dit wil ik er over zeggen.

Dani, 14 juli 2020

lees meer

Een intieme ontmoeting op afstand

“Zonder ontmoeting kan een mens niet leven.”

Yosser, 27 juni 2020

lees meer

Violence of Modernity

Lev Avitan

Lev Avitan

Amidst the images and video’s of police brutality coming from the United States, I also read the news of Israeli police shooting an unarmed man with special needs. Let’s not pretend there is no connection whatsoever between Israeli forces murdering Palestinian civilians and youth, and US law enforcement using excessive violence resulting in blatant murder.

Lev, 08 juni 2020

lees meer
"Onze wereld wordt twee keer gemaakt, eerst in gedachten, dan in de werkelijkheid"

First Contact

Heidi Linck

Heidi Linck

We wilden een proces in gang zetten waarmee we vorm gaven aan een nieuwe toekomst. Wat het resultaat zou kunnen zijn? Of het wel de juiste waardes waren? We reisden heen en weer door de tijd. ‘Was het toekomst of was het verleden?’ We wisten het niet. We streefden naar gelijkwaardigheid op allerlei vlakken.

 

Heidi, 18 mei 2020

lees meer

De Isolatie

“Als de crisis laat zien dat het systeem al heel lang niet meer werkt, dan is dit het moment om er wat aan te gaan doen.”

Het huis brandt. Geen paniek.

 

Yosser, 7 mei 2020.

lees meer